Jätä rengasasiat huoleksemme

Autamme valinnassa ja asennamme renkaat heti autoosi

Rengasinfo - opas renkaiden valintaan

Tästä rengasinfosta löydät tärkeää tietoa renkaiden hankintaan liittyen, mitä tulee ottaa huomioon renkaita valitessa ja kuinka huollat renkaat ja vanteet niin, että ne säilyttävät parhaimmat ajo-ominaisuudet mahdollisimman pitkään.

Renkaiden valinta ja rengasmerkintöjen tulkitseminen

JV Renkaan henkilökunta auttaa ja varmistaa oikean rengasmallin ja koon paikan päällä, mutta voit tarkistaa jo etukäteen autosi rekisteriotteesta renkaiden koon. Teknisestä osasta löydät kohdan, jossa on maininta rengaskoosta. Mainittua rengaskokoa voi muuttaa 30mm kapeampaan tai leveämpään kokoon. Vanteen tuumakokoa voittaa yhdellä tuumalla ilman, että tarvitsee tehdä muutoskatsastus.


Auton valmistaja on valinnut renkaiden koon vastaamaan suorituskyvyltään ja kantavuudeltaan auton ajo-ominaisuuksia. Rengastyyppi viimeistelee auton alustarakenteen toimintakyvyn optimaaliseksi. Mikäli sinulla on kysyttävää suositellusta rengaskoosta poikkeaviin rengaskokoihin, asiantunteva henkilökuntamme neuvoo sinua mielellään mitä kannattaa huomioida muutoksia tehdessä.

Renkaiden koko ja rengasmerkinnät

Jos ajat suoraan Liikkeeseemme Telitielle, ammattilaisemme katsovat juuri sinun autoosi soveltuvat renkaat. Vanhat voit luonnollisesti jättää meille kierrätettäväksi. Voit tietenkin katsoa rengaskoon itse, jos päätät ostaa kumit esimerkiksi verkkokaupastamme.


Kuvasta näet kuinka rengaskoko on merkitty: 225/45R17 94T. Merkintöjä tulkitaan näin:

  • 225 = Renkaan leveys millimetreinä
  • 45 = Rengasprofiili (%) eli renkaan sivupinta jaettuna renkaan leveydellä
  • R = Renkaan rakenne eli radial
  • 17 = Vanteen tuumakoko eli halkaisija
  • 94 = Kuormitusluokka
  • T = Nopeusluokka

Renkaan käyttötarkoitus

Markkinoilla on eri käyttötarkoituksiin renkaita erilaisilla ominaisuuksilla. Rengaskokoja ja -malleja on jokaiseen automalliin ja jokaiseen tarpeeseen. Kuluttajaa pyritään auttamaan löytämään oikea rengas erilaisin kriteerein. Ensimmäinen on käyttökohde, onko kyseessä esimeriksi henkilöauto, pakettiauto, kuorma-auto, mönkijä tai muu pienkone. Toisena tulee sesonki, tarvitaanko kesärenkaat vai talvirenkaat, nastarenkaat vai kitkarenkaat. Lisäksi EU-rengasmerkintäjärjestelmä jakaa renkaat kolmeen kategoriaan: Polttoainetaloudellisuus, märkäpito ja ohiajomelu. Näiden ominaisuuksien perusteella voidaan jaotella renkaita ja tehdä valintoja eri ominaisuuksien välillä.

Huomaa kuitenkin: Älä käytä samanaikaisesti kaksia erityyppisiä renkaita, suositellaan, että esimeriksi talvirenkaita valitessa, jos valitsee nastarenkaat, kaikkien auton renkaiden tulisi olla nastoitettuja.

Renkaiden asennus

Nykypäivänä suositus on, että renkaat asennetaan asiantuntevassa liikkeessä. Renkaiden asennuksen yhteydessä tarkistamme renkaan ja vanteen kunnon. Renkaat tasapainotetaan oikein ja tarkistetaan myös ilmanpaineet asennuksen jälkeen. Huolehdimme, että saat kutsun renkaiden jälkikiristykseen jos siihen on tarvetta. Jälkikiristys tulisi tehdä noin 200 ajokilometrin jälkeen. Renkaiden vaihto liikkeessä on huoletonta, vaivatonta ja ennen kaikkea turvallisinta.

Oikea renkgaspaine viimeistelee auton ajo-ominaisuudet ja tekee ajamisesta taloudellista. Renkaiden kunnosta ja kulutuspinnasta voi helposti päätellä onko rengaspaineet kohdillaan ja ajaminen taloudellista. Kulutuspinnan seuraaminen onkin tärkeää auton, sillä kunnollinen urasyvyys takaa turvallisen ajon niin sadekelillä kuin talvipakkasillakin.

Renkaiden kierrätys ja suositusikä

Kierrätämme vanhat renkaat huolellisesti, jotta päästöt ja ympäristöhaitat saadaan minimoitua. Renkaiden suositusikä on enintään 10 vuotta valmistuksesta ja kuusi vuotta käyttöönottohetkestä. Mikäli renkaat on huollettu, pesty ja varastoitu oikein, ne voivat kestää turvallisina ja käyttökelpoisina jopa kuusi vuotta. Renkaat kuluvat ikääntymisen ja ympäristötekijöiden vuoksi eri tavoin ja niiden kunto täytyy tarkistaa vähintään renkaiden vaihdon yhteydessä.

Rengasrikko

Rikkonaisella renkaalla ei saa ajaa metriäkään. Se rikkoo vanteen ja pahimillaan aiheuttaa myös autoosi rakenteellisia vikoja. Jos autostasi hajoaa rengas, siihen kannttaa vaihtaa vararengas ja ajaa suoraan telitielle, jotta saamme vararenkaan tilalle uuden renkaan. Rikkonaiset renkaat voi luonnollisesti jättää meille kierrätettäväksi.

Rengasliike Joensuussa auttaa sinua kaikissa renkaisiin liittyvissä kysymyksissä. Varaa aika renkaanvaihtoon!